Afval prikken op weg naar huis

Afgelopen week ben ik een nieuwe gewoonte gestart:

“Afvalprikken op weg naar huis!”

Het idee erachter is dat ik graag de omgeving om mij heen schoner maak en daar hoort natuurlijk ook de weg naar huis bij.
Enkele maanden geleden viel het me allemaal niet zo op, maar doordat ik meer zwerfafval ben gaan rapen, zie ik ook veel meer liggen.

Maar ja, om dat nou vanaf mijn fiets allemaal op te moeten ruimen? Ben ik nou echt de persoon die dit gaat doen?

Het plastic zakje in de wind dat me triggerde

Vorige week toen ik weer lekker tegen de wind in naar huis fietste viel mijn oog op een plastic broodzakje dat vastzat aan een steen. Het wapperde mooi met de wind mee terwijl ik er in wat haast langs fietste..
ik fietste door, maar met mijn gedachten bleef ik bij het zakje:
– Waarom stop ik nou eigenlijk niet om dit op te ruimen.
– Waar zal dit zakje straks eindigen?
– Waarom in hemelsnaam heeft iemand dit nou weer achtergelaten.
– Kan het tof zijn om hier een GIF van te maken voor op mijn Instagram pagina?

Na 100 meter ben ik omgekeerd.. Ondanks het feit dat ik haast had, heb ik het zakje opgeruimd.

Dit moment deed mij wederom weer beseffen dat er mensen zoals mijzelf nodig zijn om een betere wereld te creƫren. Met dit in gedachten probeer ik nu elke werkdag na het werk een plastic (afval) zak mee te nemen vanaf de zaak en minimaal 3 zwerfies op te ruimen onderweg.

Waarom ruim je niet meteen al het afval op?

Als ik wat meer tijd in mijn leven had gehad, dan zou ik elke dag wel lekker een stuk kunnen lopen en de hele wijk schoon kunnen maken.
Maar, helaas is dat niet het geval en is mijn tijd beperkt. Juist hierom heb ik besloten om ervoor te kiezen om dagelijks een kleine impact te maken, waarbij ik zeker weet dat het met gaat lukken.
3 zwerfies per dag x 365 dagen in een jaar is nog steeds een ongekend aantal!
Daarbij kan ik bij minimaal 3 zwerfies ook lekker de vaart naar huis erin houden en hoef ik maar een paar keer te stoppen.
Zo weet ik zeker dat ik heerlijk op tijd weer thuis ben voor het eten met het gezin. Iets wat ikzelf heel erg belangrijk vind.

Na een week al een verschil

Ik blijf me echt verbazen over de impact die ik kan maken als enkel persoon. In onze wijk is het door al onze prikstok safari tochten echt ongekend schoon geworden, maar nu ook op mijn weg naar het werk wordt het schoner. Die paar blikjes of zakjes die meteen worden opgeruimd, het maakt echt een verschil en zorgt er voor mijn gevoel ook voor dat mensen minder snel geneigd zijn om weer nieuwe rommel op straat te gooien.

Daarnaast zijn de reactie van mensen ook gewoon geweldig. Een volwassen man, terugfietsend van zijn werk en even stoppend om de rommel van een ander op te ruimen. Ze vinden het allemaal geweldig en hopelijk inspireert het hun ook om mee te helpen in de strijd tegen zwerfafval.

Tips & Tricks

Heb jij na het lezen van deze blog nog wat toffe tips om eenvoudiger vanaf de fiets zwerfies op te ruimen? Laat dan onderaan een leuk berichtje achter. Samen helpen we elkaar verder.

Registreer

Heeft u al een account?