Plasticvrij leven met duurzame producten

Misschien heb je het gelezen: de Universiteit van Newcastle heeft in opdracht van het WNF berekend dat de gemiddelde mens wekelijks zo’n vijf gram aan plastic binnenkrijgt. Dit staat gelijk aan het plastic dat verwerkt is in een bankpas! We kunnen het niet zien, maar nanodeeltjes microplastic blijven in het drinkwater achter en zitten in onze kleding, voedsel en cosmetica.
Dat moet echt anders, vonden de oprichters van NoPlasticPlease.nl. In deze gastblog laten ze zien hoe ieder huishouden eenvoudig een plasticvrijer leven kan leiden.

Een plasticvrije wereld, begin bij jezelf

In december 2020 zijn wij, Festus en Carina, begonnen met de plasticvrije webshop NoPlasticPlease.nl. Dat idee kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Vanuit ons eigen steeds meer milieubewuste leven, kwam de behoefte om ook anderen te helpen groenere keuzes te maken. Festus had zich als ondernemer al jaren ingezet om biologisch voedsel te promoten. Carina had al een kleinere webshop met bamboe tandenborstels en aanverwante duurzame producten.

Met onze duurzame webwinkel NoPlasticPlease.nl willen we de plastic afvalberg aanzienlijk verkleinen, om te beginnen in Nederland. De website biedt voor consumenten eindeloos veel alternatieven voor plastic (wegwerp)items voor in en om het huis. Vanaf de homepage van de plasticvrije webshop maak je een tour langs de verschillende plekken in je huis en onderdelen van je leven. Op iedere plek krijg je tips voor een simpele switch in je dagelijks leven. Zo wordt het implementeren van een zero-waste lifestyle een stuk makkelijker gemaakt!

plastic vrij leven met duurzame producten in het huishouden webshop

Badkamer plasticvrij maken

Een plek waar heel veel te winnen valt als het gaat om het besparen op plasticverpakkingen is toch wel de badkamer. Denk aan shampoo in een plastic verpakking welke je na gebruik weggooit, of wat te denken van die plastic tandenstokers en wattenstaafjes?

Wil je eenvoudig een stap maken en jouw plasticverbruik vandaag nog minimaliseren, dan raden we je de volgende producten aan:

Vind je het lastig om keuzes te maken? Laat ons je dan een beetje op weg helpen en kies voor de NoPlasticPlease Badkamerbox.

Duurzame producten bamboe tandenborstel plasticvrij leven

Plasticvrije keuken

In de keuken verzamelen we zo mogelijk nóg meer plastic afval. Supermarkten leveren hier een grote bijdrage aan. Het is best moeilijk om hieraan te ontkomen. Toch kun je ook in je keuken je gebruik van plastic verminderen door je eigen katoenen zakjes mee te nemen naar de winkel, af te wassen met een biologisch afbreekbare afwasborstel, of meer gebruik te maken van glazen potten.

Wij geven je de volgende tips:

plasticvrije afwasborstel duurzame producten keuken plastic vrij leven

Huishouden zonder plastic

Van de keuken gaan we in één moeite door naar het huishouden. Bij het schoonmaken van je huis komt doorgaans ook veel plastic om de hoek kijken. Denk maar eens aan de plastic verpakkingen van al die schoonmaakmiddelen. Ook wasmiddel voor je kleding zit vaak in een plastic fles. En schuursponsjes zijn meestal van synthetisch materiaal gemaakt. Maar dit alles hoeft niet zo te zijn, want er zijn genoeg duurzame producten die de klus evengoed klaren.

 Voor het plasticvrij maken van je huishoudwerkzaamheden, adviseren we je deze producten:

 Wil je in één keer een grondige start maken richting een plasticvrije keuken en huishouden? Dan kun je ook beginnen met de NoPlasticPlease Keuken & Huishoudbox.

Plasticvrije producten voor kinderen

Wie kinderen heeft zal beamen dat de hoeveelheid afval in je huishouden toeneemt op het moment dat er een baby komt. Vooral de luiers die er dagelijks doorheen gaan dragen bij aan de afvalberg. Natuurlijk is het aan te raden om veel dingen tweedehands aan te schaffen, het is niet alleen goedkoop, maar een tweede leven is ook duurzaam. 

Hierbij onze toppers voor een plasticvrij leven met kinderen:

Is er een kleintje op komst in jouw familie of vriendenkring? Geef het jonge gezin dan een zetje in de duurzame richting en doe een plasticvrije kraambox cadeau.

Duurzame producten plastic vrij leven kinderen

Plasticvrij onderweg

In de stad, bij de pomp of op een treinstation zijn we vaak geneigd iets lekkers mee te snaaien. Al deze versnaperingen voor onderweg zijn verpakt in single-use plastic. Een echt voldaan gevoel krijg je daar dus niet van als je graag je plasticverbruik wilt verminderen. Plan je je reis goed, dan zorg je ervoor dat je zelf iets te eten en drinken meeneemt van huis dat niet in plastic is verpakt, maar bijvoorbeeld in papieren zakken.

Onze beste aanraders voor onderweg:

Duurzame producten bamboe bestek plasticvrij leven

Plastic soep

Wil jij je plastic voetafdruk verkleinen en hierbij aan de hand worden meegenomen? Dan hebben we nóg een goede tip voor je. De Plastic Soup Foundation – waar NoPlasticPlease.nl donateur van is - heeft een app ontwikkeld die je op weg helpt.

Als je start met de app, vink je de goede plasticvrije gewoontes die je al hanteert aan. Daar komt een startscore uit. De app raadt jou vervolgens aan welke artikelen en gewoontes je nog meer allemaal kunt veranderen.

Heb je weer een nieuwe gewoonte aangenomen, dan vink je die ook af. Zo krik je langzaamaan je score op. De app heet My Little Plastic Footprint en is gratis te downloaden in de Google en Apple store.

Verbod op wegwerpplastic

Als consumenten in het klein en in de eigen omgeving beginnen, groeit van onderaf de druk op de politiek en de industrie. Dat is nodig, want het politieke en zakelijke krachtenveld is een taaie. De beweging richting een circulaire samenleving gaat langzaam en prioriteiten liggen nu eenmaal niet altijd bij milieu en gezondheid.

Toch gloort er hoop aan de horizon. Vanaf 3 juli 2021 wordt binnen de Europese Unie een aantal plastic wegwerpartikelen al verboden, zoals plastic wattenstaafjes, bestek en rietjes. Dat zal ons gebruik van plastic in elk geval zeker iets doen verminderen. Maar voorlopig ligt er toch nog een heel grote bal bij de consument. Aan ons de keuze, hopelijk kunnen jullie een start maken door het gebruiken van onze website.

Doe jij al iets aan het verminderen van je plastic verbruik? Wat zijn jouw persoonlijke tips en aanraders? Laat van je horen bij ons van NoPlasticPlease.nl!

Wil jij ook een gastblog op Samenduurzaam.nl posten? Voor wereldverbeteraars is dit een gratis mogelijkheid:) Neem vrijblijvend contact met ons op.

Op zoek naar meer duurzame inspiratie? Lees de nieuwste artikelen op onze blog.

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd