HelemaalGroen: in beweging tegen zwerfafval

HelemaalGroen is een groeiend collectief van momenteel ruim 4000 Nederlanders die samen al meerdere keren de omtrek van de aarde hebben opgeschoond. Een initiatief voor een schone omgeving dat enkele jaren geleden begon met het idee van 1 man. Hoe je als individu echt het verschil kunt maken!

Stichting HelemaalGroen is een initiatief van gepensioneerd dierenarts Jaap de Boer. Na een val met zijn racefiets adviseerde de fysiotherapeut om wat meer te gaan wandelen voor zijn herstel. Al wandelend ergerde hij zich aan de hoeveelheid zwerfafval in de openbare ruimte en begon hij het op te ruimen. Op deze manier wist hij zijn ergernis om te zetten in iets positiefs met een schonere leefomgeving als beloning.
Goed voorbeeld zoals het opruimen van zwerfafval doet goed volgen, waardoor buurtgenoten al snel ook met een afvalgrijper op pad gingen. Zo ontstond het idee voor HelemaalGroen.

De kracht van het initiatief zit hem in de vrijheid die je hebt als deelnemer. Jíj bepaalt wanneer en hoeveel (kilo)meter je opschoont. En of je dit lopend, fietsend, alleen of in gezelschap doet.

De HelemaalGroen App

HelemaalGroen streeft ernaar om heel Nederland te bevrijden van zwerfafval en maakt daarvoor gebruik van een handige app. Als deelnemer kun je de gratis app downloaden en activeren wanneer je gaat wandelen of fietsen in je buurt, terwijl je onderweg zwerfafval opruimt. De afgelegde route kun je naderhand makkelijk uploaden waardoor hij als een groen lijntje zichtbaar wordt op de kaart van Nederland. En dan ontstaat er iets indrukwekkends!
Zwerfafval opruimen in je buurt 

Alle individuele inspanningen van het oprapen van onder andere blikjes en flesjes kleuren de kaart van Nederland al behoorlijk groen. In de eerste weken van dit nieuwe jaar is er al meer dan 31.000 km opgeschoond!

Op het moment dat het groene lijntje op de kaart verkleurd is weet je dat het meer dan een maand geleden is dat hier zwerfafval opgeruimd is. Je zou de route dan opnieuw kunnen opschonen, hopelijk kom je deze keer dan wat minder afval tegen.

Opwaartse spiraal

Is het een rotzooi, dan wordt de rotzooi alleen maar groter, dat kan iedereen bevestigen. Maar andersom werkt het ook; is het eenmaal opgeschoond dan blijft het ook opvallend langer schoon.

Op het dashboard van de app is goed te zien dat het aantal deelnemers zich gestaag als een olievlek over Nederland verspreidt. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Het enige wat je nodig hebt is een handschoen of grijper en een afvalzak voor de zwerfies. Je verricht een goede daad terwijl je lekker buiten in beweging bent.

Zwerfafval opruimen met een grijper Nederland schoon

Meedoen voor minder zwerfafval in Nederland

Dat dit burgerinitiatief gedragen wordt door de Nederlande zwerfafvalrapers is wel duidelijk. De verwachting is dat het aantal deelnemers van HelemaalGroen in 2021 verdubbeld wordt. Meedoen is makkelijk!

1.    Download de gratis app in de Playstore of App Store

2.    Activeer de app als je naar buiten gaat om te wandelen/ ploggen/ fietsen

3.    Maak (een (groot) deel van) je leefomgeving vrij van zwerfafval

4.    Upload je zwerfieroute en geniet van de voldoening die deze goede daad je brengt!

Samen kunnen we zo de aanpak van zwerfafval inzichtelijk maken, in de hoop dat het verpakkende bedrijfsleven en de overheden zich nog meer inzetten om dit probleem op te lossen. Het zou geweldig zijn als er geen afval meer in de natuur terecht komt.

Mocht je geen deelnemer willen worden maar het initiatief wel financieel willen steunen; HelemaalGroen is een ANBI Stichting, wat betekent dat het een stichting is die zich inzet voor het algemeen belang, zonder winstoogmerk. Het voortbestaan van HelemaalGroen is volledig afhankelijk van donaties. Op de website is precies te lezen hoe je een donatie kunt maken.

Doe mee en maak ook het verschil!

Ben je nog op zoek naar mijn eigen ervaring bij het opruimen van zwerfafval, dan raad ik je aan om deze blog te lezen.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd