
Een groene duurzame school | help jij mee?
Een groene school voor je kinderen
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen.. Tot aan vorige week interesseerde het me niet teveel die groene scholen.
Mijn zoon Max zit op de klim-op school in Purmerend en gaat daar elke dag met veel plezier naartoe!
Of ze wel of niet aan recycling of duurzaamheid deden? Who cares! Dat regelt die school vast en zeker wel een beetje als ze een duurzame school willen zijn.
Samen Duurzaam
Tot ik op het idee kwam op Samenduurzaam.nl op te richten en mijn leven en dat van anderen om mij heen wat te verduurzamen. Allemaal in kleine betaalbare stapje, want op mijn spaarrekening staat helaas ook geen 300.000 euro.
Na een eerste week thuis wat veranderingen doorgebracht te hebben, ben ik eens met een groene visie naar de basisschool van Max gaan kijken. Hij moet daar immers toch een groot deel van zijn jeugd doorbrengen. Een tweede thuis zoals school dat noemt, het is dan best fijn als dat op een duurzame manier kan gaan.
Recycling op de basisschool
Toen ik 35 jaar geleden op de basisschool zat, waren wij druk bezig met papier recycling. Want, dat leverde onze school wat extra geld op en was ook beter voor het milieu! Het papier recycling is in Nederland aardig ingeburgerd en samen recyclen we met z’n allen 2.465 kton.
Gelukkig maar, dat scheelt namelijk heel erg veel bomen!
Maar, tot mijn verbazing zag ik naast de papierbak maar 1 andere grote bak staan met daarop restafval. Plastic, GFT, blik en pakjes drinken worden namelijk op 1 grote hoop gegooid en afgevoerd door de afvaldienst. Hmm, dat is niet echt groen denken.
Ja, schrok ik daarvan? Tot een paar weken geleden was het me nog geen eens opgevallen, maar wel nu ik wat aan het verduurzamen ben. Reden voor mij om eens bij de conciërge op bezoek te gaan en hem wat vragen te stellen.
Een open instelling, een open respons. Volgens meester Arno zou het de school veel meer geld kosten als ze het afval gescheiden op laten halen. Daarbij is deze school onderdeel van het CPOW en is het afvalbeheer Europees aanbesteed.
Ja, dan is dat voor een school met niet teveel budget best logisch.
(Aan de andere kant maken ze ook echt een bewuste keuze om PMD en GFT niet te recyclen, hetgeen natuurlijk ook niet helemaal goed is).
Scholen en bedrijfsafval
Het probleem in het recyclen blijkt ‘m dus te zitten in het feit dat scholen als bedrijven worden bestempeld en hiermee het afval moeten laten ophalen. Ja en dat kost geld! Dat weet ik als ondernemer maar al te goed.
Maar wat blijkt. Rijkswaterstaat heeft afgelopen jaar een wonderlijk onderzoek uitgevoerd, waarin ze concluderen dat gemeente de basisscholen heel anders moeten behandelen als ze een verduurzaming van de samenleving willen bevorderen! De gemeente zou zorg moeten dragen voor het afval van deze kleine basisscholen, omdat het afval dat zij produceren van huis wordt meegenomen en kan worden geclassificeerd als huishoudelijk afval!
Duurzaamheid Gemeente Purmerend
Ik heb daarop meteen de gemeente gebeld, het rapport doorgestuurd en gevraagd of ze hier met de directie over willen komen praten! Want, mijn zoon heeft simpelweg gewoon het recht om op school te recyclen en een duurzaam leven tegemoet te gaan.
De gemeente Purmerend heeft positief op dit voorstel gereageerd en komt op 5 december op bezoek! Hopelijk nemen ze dan net als Sinterklaas een mooi cadeau met zich mee.
Wil jij actie ondernemen? Download het rapport van Rijkswaterstaat dan hier en leg gewoon eens contact met de gemeente en de schooldirectie! Zo simpel is het, gewoon doen in het belang voor je eigen kinderen!
Super eenvoudig Plastic recycling
Er is 1 ding waar ik heel slecht mee om kan gaan.. Ambtelijk geneuzel.
We kunnen geloof ik wel 30 sessies inplannen om het over plastic recycling op school te hebben, maar de manier die het meeste oplevert op korte termijn is het doen!
Ik geloof ook echt dat dit de manier is om klimaatverandering aan te pakken. Doen met z’n allen! Stoppen met dat geneuzel en gewoon je verantwoordelijkheid pakken.
Daarom hebben Marijn en ik een gesprek met de directie aangevraagd om over recycling te praten!
Met een drietal Doppers (gesponsord door Spurd om kraanwater onder de aandacht te brengen), een luchtzuiverende plant van de Intratuin en een kartonnen doos voor plastic recycling in de hand kwamen we binnen.
Ja, dat is nog eens een binnenkomer en het gesprek was te gek! De directie juichte het initiatief om plastic te recyclen meteen toe en voor we het wisten hadden we toegezegd om de hele school (20 klassen) te voorzien van recycle dozen. Daarnaast mochten we ook meteen 4 luchtzuiverende planten in het klaslokaal van onze zoon neerzetten.
Terug op de zaak heb ik wat dozen uit de voorraad getrokken, wat stickers afgedrukt en zijn we heerlijk aan de slag gegaan om alle dozen op tijd gereed te krijgen.
Ja, na 10 jaar ondernemerschap voelde ik me echt weer zo’n beginner die er zonder budget iets leuks van moest maken.
Maar, het resultaat was er, op vrijdag leverden we 20 recycle boxen af bij de conciërge inclusief een handleiding met daarin praktisch informatie over PMD recycling.
Hoe we de week verder zijn doorgekomen kan je in de volgende blog lezen.
Tijdens mijn zoektocht naar Recycling binnen scholen kwam ik ook nog andere te gekke onderwerpen tegen:
- Luchtzuiverende planten – voor een betere concentratie
- GFT scheiding – voor eigen grond in de bloemenbakken
- Zwerfafval opruimen rondom een school
- Bidons mee voor kraanwater ipv pakjes drinken
Heb hij ervaring met bovenstaande onderwerpen? Dan hoor ik graag van je, want ik ben super benieuwd naar de tips en tricks.
Verder zijn bovenstaande onderwerpen super eenvoudig vandaag al te starten en kunnen direct al een mooi verschil maken.
Op naar een betere wereld in een super snelle transitie,
Jasper