Groene daken | Alles wat je erover moet weten!
Ben jij van plan om een groen dak aan te gaan leggen of aan te laten leggen?
Dat is een supergoede keuze, want groene daken helpen enorm bij de verduurzaming van Nederland.
In deze blog laat ik je precies zien waar je bij het aanleggen van een groen dak, ook vaak sedumdak genoemd, rekening mee moet houden.
Vragen zoals: “Is mijn dak geschikt?” of “wat kost een groen dak?” komen allemaal naar voren.
De 6 voordelen van een groen dak aanleggen
– Biodiversiteit
Voor mijzelf is de biodiversiteit het allerbelangrijkste voordeel van een groen dak! Met name in steden is de biodiversiteit door middel van groene daken enorm te vergroten.
Zelfs met het aanleggen van een groen schuurdak kan je de biodiversiteit in je wijk al verhogen.
Een biodivers dak kan allerlei soorten beestjes aantrekken waaronder natuurlijk ook vlinders en bijen. De aantrekkingskracht van deze diertjes is uiteraard afhankelijk van het soort beplanting.
– Water bufferen
We merken allemaal dat het klimaat aan het veranderen is. De zomers worden droger en de regenbuien worden steeds heftiger!
Doordat er in de steden heel erg veel verhard oppervlakte is, ontstaat er bij heftige buien hoge druk op het rioolsysteem.
Water kan veelal niet meer wegstromen, hetgeen voor een enorme overlast kan zorgen.
Groene daken werken als een soort van natuurlijke spons en kunnen tot 80% meer water vasthouden dan een onbegroeid dak!
In Amsterdam is een schitterend project gestart ter bevordering van waterbuffering, genaamd “Rainproof“.
– Energiebesparing (groene daken worden minder warm)
Loop in de zomer eens door een bos en dan merk je direct wat een groene omgeving doet voor de temperatuur.
In de zomer zal een groen dak verkoelend werken doordat zonnestralen niet direct je dak bestralen. In de winter kan een groen dak juist weer isolerend werken, waardoor je op de energiekosten kunt besparen (mits je de ruimte natuurlijk verwarmd).
– Hoger rendement zonnepanelen
Een hoger rendement van de zonnepanelen? Dat klinkt iedereen goed in de oren.
Een bitumen of EPDM dakleren dak kan in een zeer warme zomer opwarmen tot ongeveer 80 graden! Zonnepanelen werken optimaal bij een temperatuur van 25 graden, waardoor het rendement op zeer warme dagen zal zakken door opwarming van het dak. Een groen dak zal nooit warmer worden dan 25 graden, waardoor zonnepanelen in ieder geval niet door straling van het dak zullen worden opgewarmd en een hoger rendement zullen geven.
– Steden verkoelen met groene daken
Steden bestaan voor een zeer groot deel uit gebouwen. Grote stukken verhard/donker oppervlakte dat heerlijk door de zon zal worden opgewarmd!
Na opwarming stralen de gebouwen warmte uit, waardoor het in de stad tot wel 5 graden warmer wordt dan buiten de stad. Groene daken kunnen helpen om de opwarming van gebouwen te verminderen.
– Langere levensduur van je dak
Mijn oma van 97 smeert al haar hele leven lang een zalfje op haar gezicht en ziet er nog ongekend jong uit! Zo werkt dat ook bij daken. Door blootstelling aan warmte en uv-straling zal een dak op den duur verouderen.
Een begroeid dak zal minder opwarmen en de uv- straling zal waarschijnlijk het dak zelf niet eens bereiken. De levensduur van dakbedekking zal volgens sommige experts zelfs twee keer zo lang meegaan.
Kosten van groene daken
De kosten voor een groendak zijn erg afhankelijk van het soort begroeiing.
Wil je niet te veel geld investeren, dan is een groen dak van sedum een goede investering. Een goedkoop groen dak van sedum leg je al vanaf 30 euro per m2.
Ben je meer op zoek naar een begroeide daktuin? Dan kan je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Volgens Mileucentraal kan een intensief begroeide daktuin zelfs oplopen tot 120 euro per m2.
Groot voordeel van een sedumdak is dat het vrij onderhoudsarm is en licht van gewicht. Er wordt wel aangeraden om eenmaal per jaar de afvoer te controleren (indien aanwezig).
Tip 1: de kosten per m2 hangen erg af van de hoeveelheid m2 dat wordt besteld.
Ben je van plan om een groen dak zelf aan te leggen, informeer dan bij je buren of die ook interesse hebben. Zo bespaar je ook nog eens op het vervoer.
Tip 2: De Interpolis groene daken regeling is ook iets om eens te onderzoeken. Ze regelen niet alleen de hele aanleg van je groene dak, maar geven je ook nog een korting op jouw woonhuisverzekering.
Wat zijn geschikte daken om te vergroenen?
Daken die de complete dag in de schaduw liggen zijn veelal iets minder geschikt. Het meest geschikt zijn platte daken met wat zonneschijn gedurende de dag.
Het is ook mogelijk om een hellend dak te vergroenen, maar houdt er daarbij wel rekening mee dat zo’n dak sneller zal uitdrogen doordat het water wegloopt.
Is de helling van het dak groter dan 35 graden, dan zijn er speciale verankeringen van het groen dak nodig.
Waar je verder natuurlijk rekening mee moet houden is het draagvermogen van je dak. Het groene dak neemt bij regen veel water op, waardoor de belasting van je dak zal vergroten.
Voor een schuurtje schijnt het de regel te zijn dat als je erop kunt staan je er ook een groen sedum dakbedekking op kan plaatsen.
Ben je van plan om met een ander soort begroeiing te gaan werken, dan raad ik je aan om de dakconstructie door een groendakcoach te laten beoordelen.
Subsidieregeling groene daken
Wil je weten of jouw gemeente subsidie geeft voor de aanleg van groene daken? Kijk dan op Energiesubsidiewijzer of informeer direct bij je gemeente.
Natuurlijk zijn we superbenieuwd naar jouw ervaringen met groene daken. Deel je ervaring onderin de blog, of meld je aan voor onze Facebookgroep.