Duurzamer leven tips hang de was op

6 Duurzamer leven tips

6 Duurzamer leven tips om vandaag nog te doen!

Super dat je op deze pagina terecht bent gekomen! Hopelijk ben je op zoek naar tips voor een duurzamer leven en sta je in de startblokken om echt wat te gaan doen met duurzaamheid.

Omdat ikzelf dol ben op snelle impact, heb ik zes duurzamer leven tips voor je op een rijtje gezet die je straks direct uit kunt gaan voeren!

Wat je eerst kunt trouwens kunt doen is een oude spaarpot zoeken die je om kunt toveren tot duurzaam leven spaarpot. Gegarandeerd dat je namelijk geld gaat besparen met milieubewust leven.

Laten we starten met jouw weg naar een duurzame lifestyle:

1.    Hoeveel energie verbruiken jullie per persoon per jaar?

Wat me vaak opvalt is dat veel mensen die ik spreek geen idee hebben hoeveel elektriciteit, gas en water ze op jaarbasis gebruiken. Heel eerlijk gezegd was ik daar vroeger ook niet zo van.

Maar, op weg naar een duurzamer leven is bewustwording van je energieverbruik naar mijn mening een van de belangrijkste punten.

Duik vandaag nog eens in de oude rekeningen van je energieleverancier en kijk naar jouw gemiddelde energieverbruik. Noteer dat ergens, want vanaf nu zal je stappen gaan maken om jouw verbruik te reduceren. Het is dan altijd fijn om het startpunt later nog eens terug te kijken.

2.    De wasdroger een dag niet gebruiken? Ben je mal?

Een heel groot deel van de Nederlanders heeft een wasdroger in huis. Lekker makkelijk, want in ons drukke leven hebben we niet overal tijd meer voor.

Toch is dit een tip waar je vandaag al meteen wat energie mee kunt besparen. Laat de droogmachine eens een dagje ongebruikt en droog je was op een wasrekje of heerlijk buiten aan de lijn. We hebben dit jaar al heel wat dagen van het zonnetje mogen genieten.

Je zult hopelijk ook merken dat het ophangen eigenlijk best wat rust kan opleveren en eenmaal opgehangen zelfs een trots gevoel!

Daarnaast kan je dan ook €0,30 in je duurzamer leven spaarpot gooien, dat zijn namelijk de gemiddelde kosten van een wasdroger per keer.

3.    Laat de auto staan voor korte ritjes

Het is zo makkelijk en ook lekker snel in ons altijd haastige leven. Even met de auto naar het winkelcentrum toe, of naar je ouders die een paar kilometer verderop wonen.

Maar, haal vandaag nog je fiets uit de schuur en probeer gewoon eens om één ritje in de buurt de auto te verruilen voor de fiets!

Ik durf te wedden dat je bij terugkomst denkt: “Wow, dit was eigenlijk best lekker”.

Ook fietsen geeft een bepaalde rust en naast de brandstofkosten, bespaar je vaak ook op parkeerkosten (heerlijk voor je duurzamer leven spaarpot: voor elke gefietste kilometer kan je €0,50 in je spaarpot deponeren).

En wat natuurlijk te denken van de bespaarde CO2 uitstoot en alle frustratie die je in de auto beleeft.

4. Wat minder lang douchen of een dagje niet.

Ben jij iemand die werkelijk elke dag een douche neemt? Of kan je het ook af met een paar keer per week?

Probeer vandaag je douche eens over te slaan en was je heerlijk met een washandje.

Je bespaart daarmee een enorme sloot water en natuurlijk ook het gas om al dat water op te warmen!

Veelal douchen mensen gemiddeld zo’n 10 minuten, waarmee ze zo een slordige 120 liter water door het doucheputje laten stromen.

Kan je het echt niet laten om vandaag te douchen? Zet dan een timer op 5 minuten voor je de douche instapt. Ook dan maak je een duurzaam stapje door water en gas te besparen.

5. Vandaag even geen vlees op tafel?

Tja, ga dit thuis vandaag maar eens uitleggen.. “Schat, ik ben een flexitariër geworden en ga minder vlees eten”.

Het consumeren van vlees heeft een enorme impact op de aarde. Als heel Nederland 1 dag in de week geen vlees zou eten, dan staat dat gelijk aan de uitstoot van 1 miljoen auto’s op een dag!

Wow, dat zijn nog eens vergelijkingen vind je niet? Er zijn tegenwoordig zo ongekend veel vleesvervangers voor een duurzame leefstijl op de markt, het aanbod zal je versteld doen staan!

En mocht je op zoek zijn naar wat leuke recepten, kijk dan even op de hippe flexitariër.

6. Stap over naar een groene energieleverancier

Eigenlijk maak je met de laatste stap vandaag de meeste impact! Neem jij nog geen groene stroom/groen gas af bij jouw energieleverancier? Dan is dit echt een stap die je vandaag zou kunnen zetten.

Overstappen is nog nooit zo eenvoudig geweest, wij doen dit zelf om de paar jaar. Via de Consumentenbond kan je eenvoudig alle energieleveranciers vergelijken en direct de overstap maken.

In deze energievergelijker kan je bedrijven op duurzaamheid filteren. Ga natuurlijk voor de bedrijven met een duurzaamheidsscore boven de 9.

Daarbij komt het uitzoekwerk gedaan bij tip 1 nu ook tot zijn volle recht! Door jouw gebruik en energieleverancier in te vullen kan je ook direct zien hoeveel geld je dat op jaarbasis gaat besparen!

Waarschijnlijk moet je na vanmiddag al direct op zoek naar een nieuwe grotere duurzamer leven spaarpot! Probeer deze aankoop natuurlijk bij een kringloopwinkel te doen, zodat je niet nog meer nieuwe spullen in huis krijgt:)

Conclusie

Ik hoop je met deze 6 tips een eerste stap te laten zetten naar een duurzamere lifestyle. Mocht je het leuk vinden, dan kan je onderin jouw ervaringen en tips delen!

Natuurlijk kan jij je ook aanmelden voor onze besloten Facebook Groep .

Registreer

Heeft u al een account?