0299-748025 info@samenduurzaam.nl

Blikjes bier in de bosjes, lachgaspatronen op straat, peuken en kauwgom op de stoep. Ben jij al dat zwerfafval op straat ook helemaal beu? Dan raad ik je aan om zelf eens de handen uit de mouwen te steken en een rondje ‘verwijderen van zwerfafval’ in te gaan plannen.

Afgelopen jaar zijn wij ook aan het rapen geslagen, het heeft ons ‘avontuurlijke leven’ enorm verrijkt.

In deze blog laat ik je zien waar je rekening mee moet houden bij het opruimen van zwerfafval.
Dit om ervoor te zorgen dat jij het ook super leuk gaat vinden en er een enorme voldoening uit gaat halen..
Op naar een mooie duurzame stap in je leven.

Waarom zou ik in hemelsnaam zwerfafval gaan rapen?

Dat is een hele goede vraag! Waarom ben jij de aangewezen persoon om al die rommel van anderen (want dat is het) op te ruimen.

Eigenlijk is het vrij eenvoudig.. Doe jij het niet, dan heeft het afval ruim tijd om heerlijk uit te waaien voordat de Gemeente het een keer op komt ruimen. In de tussentijd kan een hoeveelheid zwerfafval al in de sloot liggen (plastic soup), of zijn opgeraapt door spelende kinderen in de openbare ruimte.

Wil jij het verschil in je omgeving maken, dan moet je voor de grap gewoon eens beginnen met het opruimen van wat kleine rommeltje. Ik durf te wedden dat je na die kleine rommeltjes veel bewuster naar al het zwerfafval zal gaan kijken dan ooit tevoren.

Binnen no-time wil je een prikstok, om zo veel vaker rommel op te ruimen in de buurt.

Wat het afval opruimen ons allemaal al heeft opgeleverd:

–       De buurt is hier veel schoner

–      Max en Isa hebben te gekke klimbomen ontdekt

–       We hebben geld op straat gevonden

–       We sparen alle aluminium blikjes op voor extra zakgeld

–       Meerder mensen uit de buurt helpen ons

–       Zeer leuke gesprekken met mensen in de buurt, maar ook met vervuilers

–       Veel meer bewustwording

zwerfafval opruimen met kinderen

 De prikstok om het afval op te rapen

Het belangrijkste hulpmiddel dat ik je kan aanbevelen is een prikstok. Door middel van de stok kan je eenvoudig (zonder te bukken) afval van de straat halen en in je vuilniszak stoppen.

Bij ons in de Gemeente Purmerend kan je eenvoudig gratis een prikstok met vuilniszakhouder aanvragen. Voor de kinderen kunnen ze zelfs een kleiner formaat stok leveren, super leuk natuurlijk! Wij waren super blij met de gratis stokken en konden al binnen een paar dagen aan de slag. Ik weet zeker dat de kosten van zwerfafval ophalen per jaar vele malen hoger zijn dan die paar prikstokken.

 Afvalzakken om je rommel in op te bergen

Bereid je voor op een grote vangst! De eerste keren dat wij in onze buurt een rondje liepen vonden we ook erg veel ‘oud vuil’, waarmee we de ene na de andere vuilniszak konden vullen.

Probeer een stevige afvalzak te scoren in de winkel, niet zo’n goedkoop slappe afvalzak welke door een takje meteen doormidden wordt gesneden.

Je vondsten zullen veelal bestaan uit blikjes, flesjes, kapotte stukken plastic en weet ik wat nog meer..

De afvalzak kan je in een houder bevestigen, dit raad ik je zeker aan. De houder zorgt er allereerst voor dat de zak netjes open blijft staan. Hierdoor kan je het afval eenvoudig in de vuilniszak deponeren.

Ten tweede is het tijdens het lopen ook veel fijner om een houder aan een handvat vast te houden dan een vuilniszak welke je continue open en dicht moet doen.

Afvalzakhouder voor zwerfafval opruimen

 Bolderkar

Ga je gezellig met je gezin afvalrapen of ben je echt van plan om de hele wijk op te schonen? Dan raad ik je het gebruik van een bolderkar aan.
Een bolderkar heeft de volgende voordelen:

–       Als de kids moe worden kunnen ze heerlijk in de bolderkar zitten

–       Grote stukken afval kan je in de bolderkar leggen

–       Wij nemen voor de kids vaak ook stepjes mee, zo kunnen ze naast het afvalprikken ook lekker steppen

–       Drinkflessen kunnen eenvoudig mee

–       Volle afvalzakken kan je makkelijk in de kar zetten

–       Maak je gebruik van een afvalton zoals de Zwerfinator, dan kan je deze ook in de kar zetten

Nadelen:

–       Je loopt continue een kar te trekken (maar, als zwerfie raper trek je toch al de karJ)

Zwerfafval zoeken in het bos

 Priksafari

Ik vind het super gezellig als mijn kinderen me ook helpen bij het afvalprikken. Naast het stukje bewustwording zijn ze dan heerlijk buiten aan het ravotten en allerlei leuke plekjes in de buurt aan het ontdekken.

 Let op: Leer kinderen aan om niks met hun handen op te rapen, uitsluitend met de prikstok. Zo vinden wij ook regelmatig batterijen, zakjes wiet en veel glas.

Onze Ingrediënten voor een te gekke priksafari:

–       Prikstok + houder + vuilniszak

–       Bolderkar

–       Handschoenen voor als we echt iets smerigs of gevaarlijks (accu’s) tegenkomen

–       Genoeg water

–       WC papier (voor als er eentje echt nodig moet)

–       Laarzen (want we duiken ook alle bosjes in)

–       Kleren die lekker smerig mogen worden van het boompjeklimmen

–       Camera voor het vastleggen van de mooie momenten

–       Wat lekkers voor een heerlijke picknick tussendoor

De priksafari is echt mijn favoriete onderdeel. Die kids zijn gewoon zo ongekend lekker bezig met van alles en nog wat. We speuren samen naar afval, delen onze vondsten, zijn intussen op zoek naar hutten en vooral heel veel klimbomen. Daarnaast krijgen we ook nog eens heel veel complimenten van mensen… “Wat goed dat je dit met je kids doet!” .. Ja denk ik dan.. Kan je zelf ook gewoon doen hoorJ))

Prikstok safari zwerfafval opruimen

 Wat we zoal aan zwerfafval vinden op straat?

 Zoals je waarschijnlijk wel weet, liggen er heel veel blikje en plastic flesjes op straat. Maar, dat is niet alles natuurlijk. Naast alle rommel die we vinden, lopen we heel soms ook tegen schatten aan!

Onze belangrijkste vondsten naast al het afval

–       Biljet van 10 euro

–       Drone

–       Dopper

–       Schedels van dieren

–       Veel bierflesjes met statiegeld

–       2 kratten bier met statiegeld flesjes

–       Bankpasjes

Rijk zullen we er nooit van worden, maar voor kinderen van 4 en 7 jaar is elke euro een geweldige vondst.

gevonden voorwerpen zwerfafval opruimen

 Wat doe ik met al het opgehaalde afval?

Er zijn meerdere opties voor het opgehaalde afval:

–     Je gooit al het zwerfafval direct in de grijze container

–       Je sorteert al het zwerfafval en gooit het daarna gescheiden weg

 Je gooit al het zwerfafval direct in de grijze container

Ja, eigenlijk kan dit natuurlijk niet, want als duurzaam persoon ben jij ook afval aan het scheiden.

Maar, als ik heel eerlijk ben.. Zelf doe ik het ook weleens hoor! Het opruimen van al dat afval is voor mij vele malen belangrijker dan het sorteren en gescheiden aanleveren van de rommel. Soms heb ik er simpelweg ook gewoon geen tijd voor en gooi ik het na een zwerfafval ronde gewoon in de kliko.

 Je sorteert al het zwerfafval en gooit het daarna gescheiden weg

Als ik tijd heb, dan vind ik dit zelf altijd een erg leuke manier om onze opgehaalde rommel eens goed te bekijken. Allereerst geeft zo’n uitgespreide hoop troep een veel beter beeld van de rommel (goed voor bewustwording bij anderen). Daarnaast is het sorteren van het afval ook best wel leuk.

Zo sparen wij tegenwoordig alle aluminium blikjes, zodat we het ooit een keer in kunnen leveren bij een recycle bedrijf. Het zal geen bergen met geld opleveren, maar elk extra centje is mooi meegenomen.

Zwerfafval sorteren op materiaal

Deel het resultaat van je opruimactie

 Bewustwording.. Dat is volgens mij de sleutel voor het klimaatprobleem. Er zijn nog zo ongekend veel mensen die het geen ene reet interesseert.. Of mensen voor wie het probleem te groot is en eigenlijk niet weten waar ze moeten beginnen en of hun input wel effect heeft.

Deel jouw opruimactie op je Facebook of Instagram en je zult zien dat mensen het ongekend tof vinden wat je doet. Hopelijk zal het ze inspireren om ook eens van de bank af te komen en te helpen om de buurt beter te maken.

Wil je nog wat meer exposure,  zelf gebruik ik vaak de volgende hashtags op Insta:

#litter #litterpicking #litterpickingiscool #cleanup # zwerfafval #zwerfie #prikstok #statiegeld

Volg ons daarbij natuurlijk ook even op Instagram

Met data komen we verder

Zwerfafval is een wereldwijd probleem, waar veel over bekend is, maar eigenlijk ook nog helemaal niets. Ja, een groot deel komt uiteindelijk via de rivieren in de zee terecht..

Wil jij de oplossing voor het probleem versnellen? Dan moet je eens naar de App Litterati kijken. In Litterati wordt alle data van zwerfafval verzameld. Aan de hand van deze data worden bedrijven zoals Coca-Cola, RedBull, Anta Flue (een groot deel van het zwerfafval)  op hun producten en de vervuilende factor daarvan aangesproken.

Zelf gebruik ik de app tot mijn spijt nog niet. Dat heeft vooral als reden dat ik op dit moment geen zin heb om van elk gevonden item een foto te uploaden. Het zwerfafval opruimen is voor mij vooral een extra momentje genieten van en met mijn kinderen.

Ben jij wel helemaal van de ‘Data is Power’, kijk dan eens op Zwerfinator.nl.

Mensen ontmoeten en aanspreken op hun gedrag

 Het afgelopen jaar ben ik een paar keer tegen ‘vervuilers’ aangelopen. Mensen die in hun auto hangen en waarbij het rondom de auto een bende van jewelste is.

Tegenwoordig ga ik gezellig een gesprek aan met dit soort mensen en vertel ik ze dat mijn kinderen van 4 en 7 ook vaak op deze plek spelen. Dat ze soms thuiskomen met zakjes wiet, zich snijden aan blikjes en niet meer veilig in de bosjes kunnen spelen.

Ik merk zelf dat dit verhaal goed werkt. Het wekt sympathie op bij de mensen en na afloop mogen ze al het afval in hun auto in mijn vuilniszak gooien. Probeer vooral niet aanvallend op de ‘vervuilers’ af te stappen, dat werkt voor mijn gevoel alleen maar de verkeerde kant op. We zijn allemaal jong geweest en hopelijk zien ze in dat dit gedrag niet langer door de buurt wordt getolereerd.

Statiegeld lobby

Plastic flesjes en blikjes zijn (zo zul je zelf zien) de grootste vervuilers op straat. Hoe geweldig zou het zijn als er op deze artikelen statiegeld zou komen. Wedden dat mensen het dan wel mee naar huis nemen om in te leveren? En als ze dat niet doen, dan zijn er ‘opeens’ genoeg andere mensen die het wel voor ze opruimen.
Zwerfafval opruimen is super nuttig voor de omgeving, maar zonder goede wet- en regelgeving helaas een gebed zonder eind.
Grote aanjager in de statiegeld lobby zijn de Zwerfinator en de PlasticSoupSurfer. Helaas kan je geen petitie meer tekenen, maar je kan altijd nog een donatie voor deze top organisatie achterlaten.

Klaar voor de start

Ben jij er helemaal klaar voor? Bel je Gemeente dan snel op om te vragen wat hun aanpak van zwerfafval is en of ze ook een prikstok kunnen faciliteren. Ga heerlijk naar buiten om zwerfafval op te ruimen en maak de wereld bewust of onbewust een stukje mooier!

Ik ben trots op je en benieuwd naar je resultaten. Hopelijk red jij het om alle 250 miljoen stuks zwerfafval op te ruimen (of een groot deel daarvan)
Hashtag je afvalfoto anders ook even met #samenduurzaam zodat ik kan zien hoeveel je hebt opgeruimd.

Zwerfafval rapen Samen Duurzaam

 

Meer weten over zwerfafval in Nederland?

World cleanup day

Nederland schoon

Plastic Soup Surfer

Zwerfinator

Facebook Comments