Eenvoudig water besparen?

Watertekort? In ons waterrijke Nederland?

Ja, afgelopen jaar was het echt raak! De warme zomer zorgde voor een ongekend watertekort in Nederland.
Rivieren die veel te laag stonden, akkers die niet meer mochten worden besproeid, het zijn wellicht de eerste voorbodes om klimaatverandering.

Deze eerste signalen deden mij ook beseffen hoe verwend we in Nederland wel niet zijn voor wat betreft onze watervoorziening.
Uit alle kranen komt ongekend schoon drinkwater, we spoelen zelfs onze toiletten met drinkwater door!

Water is in Nederland vrij goedkoop, waarschijnlijk ook de reden waarom we er niet heel erg bewust mee omgaan.
Om het geld hoeven we het dus niet te doen, maar hoe leuk is het om te zien dat je als gezin plots veel minder water gaat gebruiken?

Het maakt jezelf, je kinderen en waarschijnlijk ook mensen om je heen veel bewuster van de luxe die we hebben.

Maar, hoe kan je nou snel en eenvoudig water besparen? Ik ben afgelopen weken voor je aan de slag gegaan om dat te testen:)

Besparing 1 – Korter douchen

Ja gast! Dat weten we natuurlijk allemaal wel..
Ja, dat weet ik, want we worden er mee dood gegooid. Maar, doe jij het ook al? En je kinderen? En je buren?
Wij hebben sinds een paar weken een douche timer in de douche hangen en dat werkt best leuk!
De kinderen proberen er vooral stiekem een minuutje bij te tikken, ons maakt het echt een stukje bewuster van het water verbruik.

Vanuit de blog van Ecomondo.nl, begrijp ik alleen wel dat de douchtimers niet zo heel erg lang meegaan en je beter een kookwekker buiten de douche neer kunt zetten. Ja, dat is natuurlijk ook een mogelijkheid, of gewoon de timer op je telefoon gebruiken:)
Wij hebben deze douchetimer aangeschaft en die bevalt tot op heden best goed. Ik zie nu alleen dat hij niet meer leverbaar is op Bol.com.

Ja en dan lees ik zo’n stuk van de NRC over het feit dat korter douchen helemaal geen nut heeft omdat het waterverbruik rondom ons huis slechts 1% bedraagt van onze watervoetafdruk.
Het zal vast en zeker grotendeels waar zijn, maar mij lijkt het juist een nuttige eerste stap ter bewustwording! En daarnaast kan je het bespaarde geld weer investeren in duurzame projecten rondom je huis.

Besparing 2 – Recycle je water

Deze tip heb ik ergens op een duurzaamheidsforum gelezen. Vang tijdens het douchen een deel van je afvalwater op in een emmer en spoel daarmee vervolgens de wc door!
Nou, we hebben daarmee direct een emmer gekocht en vangen nu op alle mogelijke manieren water op om de wc mee door te trekken:
– tijdens het douchen
– na een bad sessie kunnen we dagenlang ‘gratis’ doortrekken
– water uit de droger (Marijn vind de zachte handdoeken toch nog erg fijn)
– water uit de kraan als we warm water nodig hebben (de CV staat op zolder en het duurt best lang voordat we warm water uit de kraan krijgen)

Qua besparing kan je hier denk ik toch wel 365 x 10 Liter = 3650 Liter water mee besparen. Ja, dat ga je niet in je portemonnee voelen, maar toch. En weet je?

Besparing 3 – Go Regenton

Weet je wat het is? Heel soms begin ik een beetje het gevoel te krijgen dat ik geitenwollen sokken aan mijn voeten krijg. Zeker als we het over een regenton in de tuin hebben!
Maar, duurzaamheid is hip, dus een regenton zal in 2019 vast en zeker ook wel super hip worden.
Regentonnen zijn er in verschillende soorten en vooral in verschillende maten. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een wat strakkere regenton, maar nadeel hiervan is dat de prijzen ook wat strakker zijn:)
Met het opgevangen water kan je heerlijk de tuin besproeien in de zomer, zonder daar drinkwater uit de kraan voor te gebruiken. Met een aanschafprijs (in dit geval) van 169 euro zal het wel even een 10 tal jaar duren voordat je de investering terug hebt verdiend.

Wel moet je er in tijden van waterschaarste natuurlijk wel voor waken dat je buren niet illegaal water uit je regenton gaan aftappen:)

Conclusie

Hopelijk heb jij iets aan mijn bevindingen en helpt het je verder om je eigen leven iets te verduurzamen.
Ik weet 1 ding zeker, je kinderen zullen al dat water super leuk vinden!
Wij hebben tegenwoordig een chef WC water, die de emmer in de WC mag legen:)

Registreer

Heeft u al een account?